Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek. Vaše osobní údaje chránímePro anonymní měření návštěvnosti používáme cookies podle našich podmínek ochrany soukromí.

Potřebujete poradit? Zavolejte:
+420 725 959 137(Po-Pá 8:30-17:00)

Kontakt na nás

Benast s.r.o - internetový obchod La Almara
Přítoky 45
Kutná Hora
tel: +420 725 959 137
laalmara@laalmara.cz
č.ú. pro ČR: 9040520159/2010
č.ú. pro SR: 9040520159/8330

Nevíte si rady? Kontaktujte nás.

Výprodej zboží

Naše cena 245 Kč (9 EUR)
skladem
Naše cena 125 Kč (5 EUR)
skladem

Oblíbené zboží

Naše cena 259 Kč (10 EUR)
skladem
Naše cena 39 Kč (2 EUR)
skladem
Naše cena 649 Kč (25 EUR)
skladem

04. 11. 2018

Hruškové recepty od oblíbených českých foodblogerek. Zachutnají vám oba!

Hrušky patří k typickému podzimnímu ovoci a letos se jich vlivem teplého počasí urodilo obzvláště dost. Pokud se i na vás doma usmívá bohatá úroda, není nic jednoduššího než z nich vykouzlit senzační moučník. A pokud se vám navíc povede jeho zdravější alternativa, u mlsání vás nebudou trápit výčitky svědomí.

 


 

Oslovili jsme oblíbené české foodblogerky, pro které je zdravé a vyvážené stravování koníčkem i životním stylem. Upekly pro nás dvě varianty hruškového koláče a my v La Almaře se nemůžeme shodnout, který nám chutná více. Oba jsou totiž naprosté chuťové bomby! Koneckonců, autorka prvního receptu Andrea Mokrejšová to vystihla přesně: Pečené moučníky patří k podzimu stejně jako spadané listí. Zkusit můžete i něco trochu zdravějšího. Třeba tenhle hruškový koláč s vlašskými ořechy. Nevím, jestli si umíte představit, jak výborný je. Vlastně vím, nikdo si to nepředstaví, dokud ho neochutná.“

Pojďte společně s námi upéct dobrotu, kde krom hrušek hrají hlavní roli vlašské ořechy. Co budeme potřebovat?

 

Hruškový koláč

Těsto:

350 g celozrnná ječná mouka

170 ml řepkový olej

60 ml studené voda (+ 1-2 lžíce navíc)

Náplň:

4 hrušky

130 g vlašských ořechů nebo vlašského másla

1 vejce

½ nízkotučného tvarohu

Na potření:

1 vejce

1 lžička čekankového sirupu (můžete nahradit cukrem)

 

1. krok

Troubu předehřejeme na 190 °C. Hrušky rozkrájíme na menší čtvrtiny, vykrojíme jádřince a dáme péct, zhruba na 30 minut.

2. krok

Mezitím smícháme mouku s olejem a vodou, vše propracujte rukama. Pokud těsto špatně drží dohromady, ještě přidejte 1 nebo 2 lžíce vody. Dejte do pytlíku a nechte odpočinout 30 minut v lednici.

3. krok

Vlašské ořechy najemno pomelte. Pokud máte výkonný mixér, umixujte si je až na máslo.

4. krok

Nyní si těsto rozdělíme na 2 části, jednu větší, kterou dáme do olejem vymazané formy. Vidličkou uděláme pár vpichů do dna a dáme péct na 10-15 minut.

5. krok

Mezitím si v mixéru rozmixujeme hrušky na pyré, přidáme pomleté vlašské ořechy (vlašské máslo), přidáme půl vaničky nízkotučného tvarohu a jedno vejce. Vše promícháme. Směs náplně dáme na předpečený korpus.

6. krok

Zbytek těsta si také vyvalíme a vytvoříme navrchu mřížku nebo vrch ozdobíme libovolně, třeba za pomoci vykrajovátek.

7. krok

Smícháme si vejce s jednou lžičkou čekankového sirupu a potřeme vrchní části těsta. Dáme péct na 190 °C na 20 minut, poté ztlumíme troubu na 150 °C a pečeme ještě dalších 10 minut. V průběhu pečení ještě každých 10 minut potíráme.

8. krok

Nechte koláč vychladnout. Dobrou chuť!

 

K pečení křehkého hruškového koláče si @andreamokrejsova vybrala keramickou formu od Isabelle Rose Home v béžové barvě. Barevně ji zasadila do podzimního zátiší, které přímo láká k zachumlání pod deku a vychutnání si voňavé dobroty. Co říkáte?

 


 

To Karolína Four z blogu Nejez blbě vsadila na krémovou variantu hruškového koláče, který upekla v klasickém keramickém pekáčku. Líbí se jí tmavší odstíny, a tak se výběr pekáčku v tmavě modré barvy s motivem bílých hvězdiček přímo nabízel. Jaký recept pro nás @karolinafour připravila?

 

Hruškový koláč s krémem z mascarpone

Doba přípravy: 60 min

Počet porcí: 9-12

 

Těsto:

2 vejce

50 g hladké mouky

30 g celozrnné špaldové mouky

2 vrchovaté lžíce třtinového cukru

2 lžíce horké vody

1 lžička prášku do pečiva

Krém:

200 g mascarpone

200 g odtučněného tvarohu

1 lžíce třtinového cukru

špetka vanilky nebo vanilkový extrakt

Dušené hrušky:

2 středně velké hrušky

1 lžíce citronové šťávy

1 lžička přepuštěného másla

1 lžička třtinového cukru

skořice

K podávání:

plátky mandlí

 

1. krok

Nejprve připravíme piškot. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Maximální šlehatelnost by měly mít bílky po 10 minutách šlehání vajec o pokojové teplotě. Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Lehce k nim vmícháme stěrkou bílky a postupně prosíváme a opatrně vmícháváme mouku s kypřícím práškem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 160 °C cca 45-55 min, dokud piškot nezezlátne na povrchu a kontrolní špejle nevyjde čistá.

2. krok

Mezitím si připravíme krém tak, že vyšleháme mascarpone s tvarohem, cukrem a vanilkou a dáme stranou.

3. krok

Hrušky rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi si necháme rozpustit přepuštěné máslo s cukrem, přidáme citronovou šťávu, skořici a hrušky ve směsi dobře obalíme. Necháme dusit pod pokličkou a občas promícháme, dokud hrušky nezměknou.

4. krok

Pak už zbývá jen koláč "sestavit". Na vychlazený piškot navrstvíme krém, na něj připravené skořicové hrušky a koláč posypeme plátky mandlí, které jemně opražíme na sucho na pánvi.

 

 

 

Potěšte svou rodinu a upečte některou z těchto dvou dobrot nebo rovnou obě dvě! Skvělými pomocníky se vám mohou stát doplňky od Isabelle Rose Home, se kterými půjde pečení pořádně od ruky. Teď už jen nakoupit suroviny a můžete se do toho pustit. Který hruškový koláč u vás zvítězí?


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ