- Štítky blogu
- tipy
- diy
- dárky
- návod
- pečení
- isabelle rose home
- vánoce
- recept
- kuchyňské doplňky
- stolování
- pro děti
- výzdoba
- dřevo
- nápady
- relax
- velikonoce
- do ložnice
- bílá
- nábytek
- halloween
- dýně
- do kuchyně
- podzimní dekorace
- atmosféra
- vůně
- svíčky
- lucerny
- kuchyně
- šálky
- hrnky
- do obýváku
- valentýn
- hrušky
- rex london
- vajicka
- vyzdoba
- navod
- chladici tasky
- lahve
- boxy
- jak na svaciny
- pro deti
- foodbloger
- ratan
- proutí
- přírodní motivy
- muži
- pro kamarádku
- pro sestru
Nevíte si rady? Zavolejte nám!

Hruškové recepty od oblíbených českých foodblogerek. Zachutnají vám oba!
Hrušky patří k typickému podzimnímu ovoci a letos se jich vlivem teplého počasí urodilo obzvláště dost. Pokud se i na vás doma usmívá bohatá úroda, není nic jednoduššího než z nich vykouzlit senzační moučník. A pokud se vám navíc povede jeho zdravější alternativa, u mlsání vás nebudou trápit výčitky svědomí.
Oslovili jsme oblíbené české foodblogerky, pro které je zdravé a vyvážené stravování koníčkem i životním stylem. Upekly pro nás dvě varianty hruškového koláče a my v La Almaře se nemůžeme shodnout, který nám chutná více. Oba jsou totiž naprosté chuťové bomby! Koneckonců, autorka prvního receptu Andrea Mokrejšová to vystihla přesně: „Pečené moučníky patří k podzimu stejně jako spadané listí. Zkusit můžete i něco trochu zdravějšího. Třeba tenhle hruškový koláč s vlašskými ořechy. Nevím, jestli si umíte představit, jak výborný je. Vlastně vím, nikdo si to nepředstaví, dokud ho neochutná.“
Pojďte společně s námi upéct dobrotu, kde krom hrušek hrají hlavní roli vlašské ořechy. Co budeme potřebovat?
Těsto:
350 g celozrnná ječná mouka
170 ml řepkový olej
60 ml studené voda (+ 1-2 lžíce navíc)
Náplň:
4 hrušky
130 g vlašských ořechů nebo vlašského másla
1 vejce
½ nízkotučného tvarohu
Na potření:
1 vejce
1 lžička čekankového sirupu (můžete nahradit cukrem)
1. krok
Troubu předehřejeme na 190 °C. Hrušky rozkrájíme na menší čtvrtiny, vykrojíme jádřince a dáme péct, zhruba na 30 minut.
2. krok
Mezitím smícháme mouku s olejem a vodou, vše propracujte rukama. Pokud těsto špatně drží dohromady, ještě přidejte 1 nebo 2 lžíce vody. Dejte do pytlíku a nechte odpočinout 30 minut v lednici.
3. krok
Vlašské ořechy najemno pomelte. Pokud máte výkonný mixér, umixujte si je až na máslo.
4. krok
Nyní si těsto rozdělíme na 2 části, jednu větší, kterou dáme do olejem vymazané formy. Vidličkou uděláme pár vpichů do dna a dáme péct na 10-15 minut.
5. krok
Mezitím si v mixéru rozmixujeme hrušky na pyré, přidáme pomleté vlašské ořechy (vlašské máslo), přidáme půl vaničky nízkotučného tvarohu a jedno vejce. Vše promícháme. Směs náplně dáme na předpečený korpus.
6. krok
Zbytek těsta si také vyvalíme a vytvoříme navrchu mřížku nebo vrch ozdobíme libovolně, třeba za pomoci vykrajovátek.
7. krok
Smícháme si vejce s jednou lžičkou čekankového sirupu a potřeme vrchní části těsta. Dáme péct na 190 °C na 20 minut, poté ztlumíme troubu na 150 °C a pečeme ještě dalších 10 minut. V průběhu pečení ještě každých 10 minut potíráme.
8. krok
Nechte koláč vychladnout. Dobrou chuť!
K pečení křehkého hruškového koláče si @andreamokrejsova vybrala keramickou formu od Isabelle Rose Home v béžové barvě. Barevně ji zasadila do podzimního zátiší, které přímo láká k zachumlání pod deku a vychutnání si voňavé dobroty. Co říkáte?
To Karolína Four z blogu Nejez blbě vsadila na krémovou variantu hruškového koláče, který upekla v klasickém keramickém pekáčku. Líbí se jí tmavší odstíny, a tak se výběr pekáčku v tmavě modré barvy s motivem bílých hvězdiček přímo nabízel. Jaký recept pro nás @karolinafour připravila?
Hruškový koláč s krémem z mascarpone
Doba přípravy: 60 min
Počet porcí: 9-12
Těsto:
2 vejce
50 g hladké mouky
30 g celozrnné špaldové mouky
2 vrchovaté lžíce třtinového cukru
2 lžíce horké vody
1 lžička prášku do pečiva
Krém:
200 g mascarpone
200 g odtučněného tvarohu
1 lžíce třtinového cukru
špetka vanilky nebo vanilkový extrakt
Dušené hrušky:
2 středně velké hrušky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička přepuštěného másla
1 lžička třtinového cukru
skořice
K podávání:
plátky mandlí
1. krok
Nejprve připravíme piškot. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Maximální šlehatelnost by měly mít bílky po 10 minutách šlehání vajec o pokojové teplotě. Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Lehce k nim vmícháme stěrkou bílky a postupně prosíváme a opatrně vmícháváme mouku s kypřícím práškem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 160 °C cca 45-55 min, dokud piškot nezezlátne na povrchu a kontrolní špejle nevyjde čistá.
2. krok
Mezitím si připravíme krém tak, že vyšleháme mascarpone s tvarohem, cukrem a vanilkou a dáme stranou.
3. krok
Hrušky rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi si necháme rozpustit přepuštěné máslo s cukrem, přidáme citronovou šťávu, skořici a hrušky ve směsi dobře obalíme. Necháme dusit pod pokličkou a občas promícháme, dokud hrušky nezměknou.
4. krok
Pak už zbývá jen koláč "sestavit". Na vychlazený piškot navrstvíme krém, na něj připravené skořicové hrušky a koláč posypeme plátky mandlí, které jemně opražíme na sucho na pánvi.
Potěšte svou rodinu a upečte některou z těchto dvou dobrot nebo rovnou obě dvě! Skvělými pomocníky se vám mohou stát doplňky od Isabelle Rose Home, se kterými půjde pečení pořádně od ruky. Teď už jen nakoupit suroviny a můžete se do toho pustit. Který hruškový koláč u vás zvítězí?